Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2009 11:44 - sv sofronii
Автор: shegan Категория: Изкуство   
Прочетен: 1505 Коментари: 0 Гласове:
0



Св. Софроний Врачански

На 11 март честваме паметта на Софроний Врачански. За живота на големия българин научаваме от неговото „Житие и страдания грешнаго Софрония” – първата литературна творба, написана на език, достъпен до съвременниците на  духовника. Книгата е откровение и за нас днес, разкривайки ни в пълнокръвно съдбата на една личност, но и на цял един народ. Написана с хумор, самоирония и много смирение и честност, малката книжка ни води и по пътя на Божия светия.

Книжовник, учител, обществен деец, духовник, Стойко

Владиславов е роден през 1739 г. в Котел

Рано остава сирак и е отгледан от чичо си. Учи в местното килийно училище, но скоро отново остава сам, натоварен с дълговете и на баща си и на чичо си. Препатил много от свои и чужди, семейството му живеело в мизерия, той решава да бяга, за да изкарва препитанието си другаде, но местните първенци го спират. Те откупуват за будния и просветен за времето си Стойко мястото на свещеник в селото. Ръкоположен е през 1762 г. Занимава се и с книжовна дейност - преписва и подвързва книги. Преподава в килийното училище. Преследван и от турци, и от невежествени гръцки и български свещеници.

През 1765 г. се среща лично с преподобни Паисий Хилендарски и прави препис на "История славянобългарска"

Тогава у него назрява желанието самият той да посети Света Гора, но успява да осъществи това едва в средата на 70-те години. През 1781 г. преписва за втори път Паисиевата история. По време на кърджалийските размирици изтърпява нечувани страдания, лежи в затвора, многократно животът му виси на косъм.

Овдовял, той приема монашество с името Софроний около 1794 г. и после бил ръкоположен за епископ във Враца. Така Софроний Врачански става първият български епископ през Възраждането. През 1810 г. е принуден да служи във Видин, но това е време, което му дава възможност да чете и пише. След това отива в Крайова и в Букурещ. Там продължава книжовната си дейност. През 1806 г. отпечатва в Римник (Румъния) книгата "Кириакодромион, сиреч Неделник" и с това слага началото на новобългарската печатна книга. През Руско-турската война 1806-1812 г. установява връзка с командването на руските войски, за да превърне руското настъпление в освободителен за българите поход и отправя призив към българския народ да посреща русите като освободители.

Руското командване го третира като официален представител на целия български народ

Със съдействието на св. Софроний се формира през 1810 г. боен отряд, наречен "Болгарское земское войско", който участва във войната и се отличава особено при щурма на Силистра. След приключване на войната се грижи за българските бежанци, напуснали страната заедно с изтеглящите се руски войски. В напреднала вече възраст се оттегля в неизвестен румънски манастир в околностите на Букурещ, където предава Богу дух през 1813 г. Св. Софроний Врачански е пръв ученик и последовател на преп. Паисий Хилендарски. Той разпространява българското книжно учение, произнася църковни проповеди на български език. Той преписва на простонароден български език два часослова и дамаскин (сборник с поучения), съставя два сборника, прави преводи. Бурния си и мъчителен живот описва в своята оригинална творба "Житие и страдания грешнаго Софрония", написана ок. 1805 г. в Букурещ, днес се намира в Санкт Петербург, дълго време останала в ръкопис. Отпечатана във в. "Дунавски лебед" през 1861 г. (бр. 55-61, посмъртно). Българската православна църква го причислява към лика на светците през 1964 г.

 




Гласувай:
0



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: shegan
Категория: Изкуство
Прочетен: 25911
Постинги: 4
Коментари: 0
Гласове: 21
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031